ALGEMENE VERHUURVOORWAARDEN
1. Gebruik, onderhoud en herstel1.1 Huurder zal het Gehuurde gebruiken in overeenstemming met alle geldende wet- en regelgeving en eisen en voorschriften van nutsbedrijven die gas, water en/of elektriciteit leveren. Het is de verantwoordelijkheid van Huurder om te zorgen voor eventueel vereiste vergunningen, goedkeuringen en/of ontheffingen.
1.2 Huurder zal met het Gehuurde omgaan als goed huisvader.
1.3 Huurder dient zich te houden aan de eisen en voorschriften gesteld door de Verhuurder met betrekking tot onderhoud en gebruik van het Gehuurde.
1.4 Indien Huurder het ondanks daartoe schriftelijk in gebreke te zijn gesteld nalaat om binnen een in de ingebrekestelling redelijke termijn de tot zijn verantwoordelijkheid behorende herstelwerkzaamheden uit te (laten) voeren, dan mag Verhuurder de werkzaamheden voor rekening en risico van Huurder laten verrichten.
1.5 Herstelwerkzaamheden die op grond van de wet en de huurovereenkomst niet voor rekening van Huurder komen, zijn voor rekening van Verhuurder. Huurder zal de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden tijdig aan Verhuurder melden en Verhuurder zal de werkzaamheden binnen een redelijke termijn verrichten.
1.6 Huurder dient Verhuurder te allen tijde in de gelegenheid te stellen om eventueel onderhoud en herstel uit te voeren.
2. Huurprijs, waarborgsom en belastingen 2.1 Verhuurder heeft het recht jaarlijks de huurprijs te verhogen op basis van de consumentenprijsindex (CPI), reeks alle huishoudens, zoals gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), voor het eerst per 1 januari van het jaar volgend op het jaar waarin de huurovereenkomst is aangegaan en vervolgens jaarlijks op 1 januari.
2.2 Verhuurder kan een aanpassing van de huurprijs doorvoeren, zonder dat hij daarvan voorafgaande mededeling hoeft te doen aan Huurder.
2.3 Verhuurder behoudt zich het recht voor om vervallen huurtermijnen te verrekenen met de waarborgsom, evenals de kosten voor noodzakelijke reparaties.
2.4 Alle belastingen die ter zake van het Gehuurde worden geheven zijn voor rekening van Huurder, ook als Verhuurder daarvoor wordt aangeslagen. Huurder zal deze belastingen betalen op eerste verzoek van Verhuurder. Indien Huurder genoemde lasten niet binnen 7 dagen na het eerste verzoek van Verhuurder daartoe, heeft voldaan is hij van rechtswege in verzuim.
3. Aansprakelijkheid 3.1 Huurder is aansprakelijk voor alle schade aan het Gehuurde, tenzij hij bewijst dat hij en de personen voor wie hij ten opzichte van de Verhuurder verantwoordelijk en/of aansprakelijk is, geen schuld treft ten aanzien van het ontstaan van de schade.
3.2 Het in het eerste lid bepaalde laat onverlet dat Huurder gehouden is krachtens de wet en de huurovereenkomst om bepaalde zaken aan het Gehuurde te onderhouden, herstellen en/of vervangen.
3.3 Verhuurder is niet aansprakelijk voor de door Huurder geleden schade als gevolg van gebreken aan het Gehuurde tenzij (i) deze gebreken bekend waren aan Verhuurder bij aanvang van de huurovereenkomst, of (ii) de gebreken op grond van een wettelijke verplichting zijn toe te rekenen aan Verhuurder.
3.4 Verhuurder is niet aansprakelijk voor de door Huurder geleden schade als gevolg van gebreken aan door Huurder aangebrachte veranderingen of toevoegingen aan het Gehuurde.
3.5 Verhuurder is niet aansprakelijk voor schade veroorzaakt door oorzaken waarop Verhuurder geen invloed heeft zoals, doch niet uitsluitend, vorst, storm, blikseminslag, relletjes, gewapende conflicten, natuurrampen en overige calamiteiten.
3.6 Verhuurder is niet aansprakelijk voor de bedrijfsschade van Huurder, tenzij het gaat om bedrijfsschade als gevolg van opzet of grove schuld van Verhuurder zelf.
4. Huurder in verzuim4.1 Indien Huurder haar verplichtingen uit hoofde van de huurovereenkomst niet nakomt, zal Verhuurder Huurder in gebreke stellen, waarbij Huurder een redelijke termijn wordt gegeven om alsnog na te komen, tenzij nakoming (naar haar aard) blijvend onmogelijk is. Indien nakoming blijvend onmogelijk is, of tijdige nakoming na ingebrekestelling alsnog achterwege blijft, kan Verhuurder:
4.1.1 de huurovereenkomst tussentijds beƫindigen; en/of
4.1.2 Huurder een direct opeisbare boete opleggen van EUR 2.000.
5. Einde huurovereenkomst en oplevering5.1 Huurder zal het Gehuurde bij het einde van de huurovereenkomst aan Verhuurder opleveren in de staat zoals beschreven in het proces-verbaal van oplevering, waarbij rekening wordt gehouden met normale slijtage en veroudering.
5.2 Verhuurder zal zelf zorgdragen voor brengen en/of terugbezorgen van de Gehuurde goederen.
5.3 Indien Huurder de geconstateerde gebreken niet tijdig en volledig heeft hersteld of het Gehuurde bij het einde van de huurovereenkomst niet conform de bepaling in lid 1 heeft opgeleverd, is Verhuurder gerechtigd deze op kosten van Huurder zelf te laten verrichten.
5.4 De huurovereenkomst eindigt ook in geval van surseance van betaling of faillissement van Huurder.
6. Overige bepalingen6.1 Indien een deel van de huurovereenkomst nietig of vernietigbaar is, dan tast dit de overige bepalingen in de huurovereenkomst niet aan. Een bepaling die nietig of vernietigbaar is wordt in dat geval vervangen door een bepaling die het dichtst in de buurt komt van wat partijen bij het sluiten van de huurovereenkomst op dat punt voor ogen hadden.
6.2 Op de huurovereenkomst en deze algemene verhuurvoorwaarden is Nederlands recht van toepassing.
6.3 Alle geschillen die tussen partijen ontstaan naar aanleiding van of in verband met de huurovereenkomst, worden voorgelegd aan de rechtbank Midden-Nederland.
7. Elektronische Ondertekening7.1 Partijen komen overeen dat deze overeenkomst elektronisch kan worden ondertekend.
7.2 Elektronische handtekeningen die in het kader van deze overeenkomst worden geplaatst, hebben dezelfde juridische en bindende kracht als handgeschreven handtekeningen, conform de bepalingen van de eIDAS-verordening.
7.3 Partijen erkennen dat elektronische ondertekening een geldig bewijs is van hun instemming met de inhoud van deze overeenkomst.
7.4 Verkoper en koper verklaren dat de ondertekende digitale versie van deze overeenkomst beschouwd wordt als het originele document.